Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

ΕΡΤ-ΕΡΑ:Προτάσεις της Αντιεξουσιαστικής Κίνησης

1) Κατάργηση του συγκεντρωτισμού του εθνικού δικτύου. Αυτόνομα, αποκεντρωμένα αλλά όχι αυτονομημένα δίκτυα κατά περιφέρειες. Κατά περίπτωση μπορεί και πρέπει να συνδέονται για θέματα που απαιτούν ενιαία κάλυψη.

2) Αυτονομία των δικτύων από τον έλεγχο του κράτους και του κεφαλαίου.

3) Κατάργηση των ιδιωτικών διαφημίσεων και αποδέσμευση της πληροφορίας, του πολιτισμού κτλ από τα συμφέροντά τους.

4) Χρηματοδότηση των δικτύων με την άμεση απόδοση του τέλους από τον λογαριασμό της ΔΕΗ των πολιτών της περιφέρειας.

5) Ταμείο αλληλεγγύης των δικτύων που θα καλύπτει τις λειτουργικές τους ανάγκες όταν είναι αναγκαίο.

6) Κατάργηση του ΕΣΡ. Θέσμιση νέων κοινωνικών κανόνων δημοσιογραφικής δεοντολογίας για όλους. Τοπικοί θεσμοί αυτοελέγχου και λογοδοσίας.

7) Κατάργηση της κεντρικής διοίκησης. Μοναδικό και αποφασιστικό όργανο οι κατά περιφέρειες γενικές συνελεύσεις αποτελούμενες από εργαζόμενους και κληρωτούς πολίτες μέσω κληρωτίδας.
Η κλήρωση θα έχει ισχύ ενός χρόνου στην οποία θα μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή όσοι πολίτες το επιθυμούν από τους κατά τόπους δήμους. Όλοι οι υποψήφιοι πολίτες θα γνωστοποιούν εκ των προτέρων τις θέσεις τους, οι οποίες θα αναρτώνται σε συγκεκριμένη ιστοσελίδα, μαζί με το επάγγελμα και τη φορολογική τους δήλωση.

8) Δημιουργία διαρκούς ελεγκτικής επιτροπής από κληρωτούς πολίτες και εργαζόμενους , όλοι άμεσα ανακλητοί και υπό τον έλεγχο της γενικής συνέλευσης.

9) Κατάθεση προϋπολογισμού, απολογισμού και προγράμματος μια φορά το χρόνο για δημόσια διαβούλευση, την οποία θα συγκαλεί το εκάστοτε ανώτατο όργανο (γενική συνέλευση) που θα έχει συντονιστικό και όχι αποφασιστικό ρόλο. Η δημόσια διαβούλευση θα μεταδίδεται απευθείας και θα πρέπει να ορίζεται χρονικά (πχ. Διαβούλευση 15 ημερών). Η απόφαση θα λαμβάνεται πλειοψηφικά από όλους τους πολίτες της περιφέρειας.

10) Νέο ισότιμο και δίκαιο εργασιακό καθεστώς σε όλα τα δίκτυα που θα κατατίθεται στην δημόσια διαβούλευση η οποία θα παίρνει και την τελική απόφαση

11) Κατοχύρωση της φωνής των πολιτών και των κινημάτων πάνω στα χνάρια της ρήξης που έχει συντελεστεί από τις 12/06/13 μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ. Την είδηση, τον πολιτισμό, τις τέχνες, την παιδεία με την γενική έννοια κτλ τα παράγει η κοινωνία για αυτό και η κοινωνία πρέπει να έχει άμεση πρόσβαση στον τρόπο, στον τόπο και στο χρόνο παρουσίασης τους, ως πρωταγωνιστής και δημιουργός των πράξεών της και όχι ως παθητικός θεατής.

12) Ψηφιοποίηση του αρχείου με ανοικτά πρότυπα.

13) Ελεύθερη και ισότιμη πρόσβαση στη δημόσια πληροφορία και ειδικώτερα στο ψηφιακό αρχείο της ΕΡΤ, που δημιουργήθηκε με την συμβολή του υστερήματος των Ελλήνων πολιτών και σήμερα ψηφιοποιείται με τα χρήματα των Ευρωπαίων φορολογουμένων. Όλοι πρέπει να έχουν το δικαίωμα να αποθηκεύουν, να αντιγράφουν, να μετασχηματίζουν, να ξαναπαρουσιάζουν και να αναδιανέμουν το υλικό του αρχείου ελεύθερα χωρίς να πληρώνουν και χωρίς να υποβάλλονται σε γραφειοκρατικές διαδικασίες. Τα παράγωγα προϊόντα αυτής της δημιουργικότητας θα πρέπει να μπορούν να διατίθενται ελεύθερα με τον όρο ότι και αυτά με τη σειρά τους δεν θα αποτελούν αποκλειστική ιδιοκτησία κανενός, αλλά θα υπόκεινται στο ίδιο νομικό καθεστώς ελεύθερης χρήσης.

14) Αμεση αναθεώρηση του καθεστώτος στις συχνότητες οι οποίες έχουν λεηλατηθεί απο τους ιδιώτες για ίδιον όφελος ενώ είναι δημόσια περιουσία. Απαγόρευση της αγοράς συχνοτήτων οι οποίες περνούν στην απόλυτη κυριότητα των περιφεριακών δικτύων. Τα δίκτυα αποφασίζουν που παραχωρούνται δωρεάν και που παραχωρούνται με ανταποδοτικό ώφελος το οποίο θα κατατίθεται στο κοινό ταμείο αλληλεγγύης. Οι συνελεύσεις των δικτύων έχουν το απόλυτο δικαίωμα μονομερούς άρσης με κριτήρια την δημοσιογραφική δεοντολογία και το εργασιακό καθεστώς.

ΑΜΕΣΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

1) Ανοιχτή ΕΡΤ
2) Καμιά απόλυση
3) Γενική συνέλευση και όχι κλαδική των εργαζομένων
4) Άμεση ανακήρυξη της γενικής συνέλευσης των εργαζομένων, ανοιχτής στους πολίτες, ως το μόνο αποφασιστικό όργανο για τη λειτουργία του σταθμού και για το προσωρινό του πρόγραμμα.
5) Κατάθεση εναλλακτικής πρότασης για την ΕΡΤ ως μιας νέας αυτοθέσμισης, ελεύθερης, δημόσιας και κοινωνικής ενάντια στον ολοκληρωτισμό.

Κάποιες πρώτες σκέψεις γιατί μπαίνουμε άμεσα στο πεδίο των προτάσεων. Οι δυο άλλες είναι γνωστές και συνήθως κυρίαρχες
α) διατήρηση του παλαιού καθεστώτος με εσωτερικές αλλαγές (δαπάνες, προϋπολογισμός, προσλήψεις),
β) ΝΕΡΙΤ


ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου